Pelaburan, Keuntungan dan Risiko

Post Asal : 17.07.2008
2004-2008

Sila Click Gambar di atas untuk lihat ‘simple proposal’.

Untuk keterangan lanjut mengenai pelaburan ini, sila hubungi 019 664 2264 (laila)

WEBLOG: www.goldenswiftlet.blogspot.com

WEBSITE: www.gem.vox.com

DIREKTORI / FORUM PERNIAGAAN, PERTANIAN & INDUSTRI ASAS TANI MALAYSIA:

http://gem.socialgo.com

43 Responses to Pelaburan, Keuntungan dan Risiko

  1. Hamidi says:

    Saya berasal dari sabah dan berminat utk mengetahui lebih lanjut mengenai projek ini. Saya boleh dihubungi melalui email.

    terima kasih

    • fatin says:

      sy dan suami sdg mencari partner untuk memulakan business nie…kami dah ada tanah di kuala krai.Hubungi kami jika berminat untuk menjadi biz partner. fatin 0133750799

  2. Zig says:

    I’m Zig from Sarawak. Planning to have my swiftlet farm somtime near future. Any technical advice , experience and partners is very much appreciate and welcome. Can be contacted at skniaga@yahoo.com

  3. askm..
    Saya berasal dari ulu tiram johor bahru dan mempunyai tanah pertanian seluas 2 ekar. Di kawasan ini terdapat banyak burung layang2(warna hitam) berkeliaran disini disebabkan terdapat bekas tapak pelupusan sampah.Saya ingin tahu berapakah modal minimum yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan sarang burung layang2 ini dan siapakah yang akan membeli sarang – sarang tersebut secara berterusan?

    Sekian terima kasih.

    • bro..melaka says:

      kalau nk invest dlm perusahaan nie..kene bnyk ilmu bro…saya rasa kt tpt bro tu bukan burung layang2 (walet) yg berair liur emas tu..tapi burung layang2 biasa..sebabnye berterbangan di kawasan bekas sampah..walet yg dimaksudkan tak kan bermain di kawasan kotor yg mcm tu..

      bro juga perlu pasangkan cd suara untuk menentukan lokasi walet.. test tpt tu utk pastikan betul2 kawasan mainan walet..test mesti lah sekurangnya 3 hari berturut2 di tempat dan masa yang sama utk 3 hari tersebut.. kalau tanah bro tu berdekatan dengan kawasan pertanian…memang good invest la..ditambah pula ada punca air spt kolam, paya sungai atau laut..

      nk kongsi ilmu walet nie ngan gua no hal…free of charge…

      • al says:

        salam ,sy bercadang utk menjlnkn perusahaan burung walit,tp xade pengalaman dalam bidang ni,
        sy mempunyai tanah berkeluasan 2ekar di kampung kota betul2 ditepi sungai yang besar di hutan melintang,jd sy ingin bertanya adakah tanah sy itu sesuai dibangunkan utk rumah sarang burung walit,kerana sy sgt berminat dgn sarang burung walit, berapa buah rumah sarang burung walit dpt dibuat dlm tanah itu?dan apakah kaedah2 yg diperlukan utk memikat burung itu? HARAP DPT MEMBANTU…

  4. Mohammed Yunus bin Idris says:

    Slmt Mlm….

    Saya berminat untuk memulakan projek walit di Sg Burung, Sg Besar, Selangor.
    Kawasan saya seluas 3 ekar dan sangat stretegik untuk projek ini kerana terdapat lebih kurang 15 rumah burung (BH) dlm lingkungan 2 km dan berpuluh yg terdapat di rumah kedai. Tanah terletah antara Selat Melaka dan jelapang padi Sg Besar. Masalahnya saya ingin mencari sumber peuntukan bagi memulakan projek berkenaan tetapi saya telah menghadiri 3 kursus walit sejak Jan 2008. Harap Tuan Hj dapat beri pandangan @ nasihat. Terima Kasih.

    • bro..melaka says:

      ha ha..bro kene deal ngan agrobank yg berdekatan…ade pinjaman yg diperuntukkan dalam pembinaan rumah walet nit…tapi ada term & condition dia lah…tp yg tak best nye..utk 1st year je dikecualikan bayaran…pas tu dah kene start…

      tp kalau ada member kt bank tu..leh kautim gak..

      Sg. Besar tu memang good location…banyak sawah padi…sekincan…sg. rambai…hu hu..

  5. Mohammed Yunus bin Idris says:

    Saya boleh dihubungi di 0198494152 @ email di myiidris@yahoo.com

  6. fadzli syahrir a. rahim says:

    salam.

    tuan, saya berminat untuk menceburi bidang intrapreneur melalui skim intrapreneur yang dianjurkan oleh syarikat tempat saya bekerja. saya ingin meminta pandangan dan jasa baik tuan sebagai partner / consultant apabila saya menubuhkan menceburi bidang ini nanti.

    buat pengetahuan tuan, syarikat tempat saya bekerja mempunyai 6 buah kilang kelapa sawit (terdapat beratus2 malahan beribu ekor burung layang2 berkeliaran di sekitar kilang kelapa sawit tersebut)

    saya melihat ianya sebagai satu peluang untuk membina rumah burung di situ..

    saya boleh dihubungi di alamat email f_syahrir@hotmail.com dan nombor telefon 012-7634814

    • bro..melaka says:

      bro… u jgm tergesa2 dlm business nie..saya nk tanye satu soalan je..u boleh bezakan antara burung layang2 biasa ngan burung layang2 (walet) tak?

      kalau x boleh…banyakkan dulu membaca ye..bro…nanti nyesal..

  7. Zaman says:

    Saya mempunyai sebidang tanah berkeluasan 33,000 kp di Melaka. Kawasan sekeliling-kampung dan kebun getah. Bolehkah perusahaan membela burung walit dijalankan disini.
    Bilakah kursus/seminar akan diadakan lagi?

    T.kasih

  8. GEM says:

    untuk keterangan lanjut sila layari laman GEM SDN BHD di http://www.gem.tl.my atau hubungi 019-664 2264 / 019-255 6370

  9. Ixat says:

    sy brminat utk mengethui lbh lanjut tntg pghasiln sarang brg walid ini..jika boleh sy ingin brkursus dgn syarikat tuan tp trlbih dhulu sy ingin mengethui tntg budjet yg perlu sy keluarkan sndr terlbih dhulu dan brapkah kos untuk membuat rmh tmpt brg ini membuat sarng…untuk pgetahuan pihk tuan sy mempnyai kbun brbukit dan sy liht bnyk burg walid di sekitarnya…adakah kebun sy itu sesuai untuk di buat rumah burung walid..dan bilakah tarikh terdekat seminar akan diadakan

  10. RIO says:

    saya pernah mengikuti kursus penternakan burung walit di kota kinabalu sabah pd jun 08..saya tengah menyiapkan proposal,tapi terbantut disebabkan saya takde tanah….tp ada tanah yang sesuai lebih kurang 30km dari airport MAS k.k…harga rm5k seekar..jumlah keluasan 12ekar…saya mahu berunding dengan tuan hj berkenaan tanah tersebut…tanah tersebut dekat dengan sungai batu(sungai hulu),kawasan hutan…saya memerlukan pertolongan tuan hj.

    • man says:

      saya ada tanah dituaran. kalau berminat kita boleh buat perkongsian untuk penternakan burung walit. call saya 0168190104 man

  11. norashikin shari says:

    Salam…sy mempunyai rumah kg papan 2 tingkt yg ditinggalkan…boleh ke saya memulakan perniagaan ini & bgmana caranya & modalnyer??Rumah ini di pengkalan pegoh, ipoh.

  12. sila iklan kan jual beli tanah di http://www.gem.socialgo.com/forum dalam HARTANAH. Weblog ini akan di abaikan tidak lama lagi. terima kasih.

    http://www.gem.socialgo.com/forum

  13. mohamad says:

    trima kasih tuan tanah
    silakan melawat weblog saya ,
    disini ada tempat yg amat potensi untuk walet.Pre test suara burung telah diadakan. tiada rumah burung berdekatan. Terletak di utara semenanjung tanahair. sila layari dan beri comment http://www.swiftletsuccess.blogspot.com , untuk gambar prestest dan tanpa pretest.

    Jika tuan berminat , boleh berhubung dgn saya.sekian trima kasih

  14. en.rafiq says:

    aswt..sy ada ruang tanah di blakang rumah keluasan setengah ekar..bolehkah sy dirikan rumah burung ? berapakah modal yg diperlukan kesemuanya jika tanah sudah tersedia?
    untuk makluman tuan kawasan tersebut di kawasan sawah iaitu di bagan serai perak..

    sekian

  15. jeydy says:

    assalamualaikum,
    nama saya jd,umur 24 tahun,saya tertarik ngan sarang burung walet ni.macam ner saya nak dapatkan lebih maklumat mengenai bisnes burung walet ni dan nk memulakan bisnes dgn bajet rendah

  16. jeydy says:

    assalamualaikum,
    nama saya jd,umur 24 tahun,saya tertarik ngan sarang burung walet ni.macam ner saya nak dapatkan lebih maklumat mengenai bisnes burung walet.saya juga berminat untuk menceburi dalam bisnes i

  17. jatukagues says:

    di daerah kmi ni.di pangkal pinang pulau bangka indonesia. banyak orang-orang bangun rumah walet,kl anda bersedia saya akan carikan lokasi yg cocok,kebetulan di pinggir rumah saya juga ada bangunan rumah walet,yg udah panen beberapa kali.

  18. jatukagues says:

    kl ada yg mau membeli sarang burung layang-layang bukan sarang walit.di daerah saya tinggal ada banyak.sayang nya tak laku di jual,kalau ada yg mau membeli utw berniaga saya bisa carikan.hub no hp 081321910032

  19. izham says:

    tuan gem,saya ada tanah di menumbok dan benoni sabah,saya berminat untuk menceberi bidang perniagaan burung walit emas…saya juga mempunyai modal, hanya pengalaman dan bagaimana hendak mengetahui burung layang2 biasa dan burung walit..sabah

  20. ainuddin says:

    bro nk tanya skit macam mana kita nak tau lubang mana burung walit masuk dan keluar

  21. Bob says:

    Salam,

    Saya ada tanah 2 ekar di kampung di Sungai Petani, Kedah. Tanah ini di tepi sawah. Keluasan sawah padi di kampung lebih kurang 100 ekar. Saya bercadang nak usahakan ternakan burung walit tapi tak tahu caranya?

  22. Iraman Hj Karim says:

    Tidak adakah lagi kursus yang mungkin akan diadaka n di Sabah atau Sarawak?

  23. amar says:

    berapa modal yg perlu kita ada untuk memulakan projek burung ni.. tanah pun tiada. bagaimana nk memasarkan nyer..

  24. hanif says:

    hihi pasarkan di pasar malam je…atau jual pada saya.saya mahu beli.0177128807

  25. Lyla says:

    Saya sekarang berada di Kota Tinggi , Johor.
    Saya berminat serta Ingin mengetahui lebih lanjut cara2 untuk memulakan perniagaan penternakan burung walet secara lebih lanjut dari pihak tuan.
    No tel- 012 895 1759
    Terima Kasih

  26. hanif ampang says:

    1) saya br tau psl projek burung ni mlm tadi.. Menarik
    2) tanah ade lokasi sblh sawah
    3) cuma nak dptkan info mengenai modal, kos bina rumah burung, kesuaian lokasi, pemasaran, risiko, selenggara, kertas kerja dlln info yg perlu diambil berat sblm keputusan dibt.
    4) mohon kerjasama utk sama2 menjana pendapatan yg lumayan.
    Tq

  27. mohd zainal bin keman says:

    a,km? saya amat
    berminat menternak burung walet.bila akan di adakan krusus di johor dan dimana?hubungi saya 0127762786

  28. kamron zaman says:

    salam. syatngal di banting sel. nk tau ada potensi tk kaw saya di buat projek burung walit? saya ada tanah 8 ekar.tp tk ada duit nk mulakan buissnes? leh tlg tk

    • Muzafar Mustafa Kamal says:

      Salam buat semua sahabat di sini…saya ada 2 bidang tanah untuk dijual di Pulau Langkawi( Mukim Bohor dan Mukim Kuah) kepada yang berminat atau wakil kepada mana-mana pihak yg berminat sila hubungi @ msg ke 019 786 3647( Muzafar Mustafa Kamal). dan saya mencari rakan niaga yang berminat dalam bidang pembekalan produk sejuk beku berasaskan ayam untuk pasaran dalam negeri dan eksport..produk tersebut adalah diantaranya ayam segar siap proses, ayam bersalut(nugget atau ayam siap utk digoreng) dan pelbagai bentuk hotdog berasaskan ayam. Produk ni semua mendapat pengiktirapan sijil halal Jakim, sijil halal Thailand, GMP, HACCP,ISO 9001:2000….kepada mana-mana investor @ mana-mana personal yang punyai kemampuan kewangan kami alu-alukan peryertaan anda…tk.

  29. zaini says:

    saya dari perlis ingin tahu mengenai walid tolong hubungi saya melalui e

  30. Masni says:

    saya berminat dengan projek ini. kepada sesiapa yang ingin memulakan projek ini secara berkumpulan di kota kinabatangan sabah, harap dapat contact saya coz saya nak join
    email me nani_mm87@yahoo.com

  31. fozay says:

    SYA INGIN TAHU BENARKAH NILAI SARANG BURUNG WALIT MALAYSIA JATUH MERUDUM

  32. abdullah achee - delbru says:

    saya ingin nak mencaburi dalam bidang menternak dan memelihara burung wallet dn ingin mencari peluang dalam pelaburan ini delbru brunei darussalam n sabah bawah bayu rezcoment@yahoo.com tel +6738680808-+60142007004

  33. abdullah achee - delbru says:

    saya ingin mencaburi bidang menternak atau memelihara burung wallet bagai mana boleh saya mencaburi bidang ini del bru rezcoment@yahoo.com Tel +6738680808-+60142007004 di antara brunei n sabah bawah bayu

  34. fiz says:

    Siapa yg ada buka biz burung walet ni? Saya nak join partner la..emel melodiegunz@gmail.com

  35. eppy says:

    saya dari sabah.. asal kota marudu sa ada tanah dekat dgn sawa padi .. sa siapa yg ingin tolong saya emel sa appy_jonhly@hotmail.my

  36. aishah says:

    saya mengambil upah ,mencuci sarang burung walit..sesiapa berminat sila kpda saya email;aishahrey5@yahoo.com…saya tinggal di station 18,ipoh,perak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s